- Dit evenement is voorbij.
Over Last & Lichtheid
25 september 2019 @ 19:30 - 22:00
Herken je dat je:
- Zicht hebt op het lijden in de wereld?
- Zeer loyaal bent?
- Een groot empathisch hart hebt?
- Je een enorme draagkracht hebt?
En ook dat:
- Je vaak vermijdt dat het over jou gaat?
- Je soms met tegenzin ‘ja’ zegt op een hulpverzoek?
- Je moeite hebt met lichtheid en uitbundigheid?
- Je geregeld over je grenzen gaat?
Dan herken je wellicht ook dat je zó druk bent met anderen helpen, dat je soms te weinig aan jezelf toekomt. Er zijn zoveel goede doelen waaraan jij je tijd kan spenderen dat zelfzorg niet altijd vanzelfsprekend is. En even serieus, jij hebt het toch ook veel beter dan zoveel anderen?
Heb je je wel eens afgevraagd waarom jij zo hard aan het werk bent, terwijl vele anderen hun schouders lijken op te halen voor de problemen van anderen? En ben je daar niet af en toe óók jaloers op?
Bijdragen aan een betere wereld zit in je bloed en hoeft er ook helemaal niet uit, maar zou je er wél wat meer balans in willen? Ook iets meer tijd voor jezelf en lichtzinnig vermaak? Zou je iets losser willen zijn en niet alles meteen tot jouw probleem maken? Dan zit je hier goed…
Wat gaan we doen?
Op deze avond wordt voelbaar hoe jij keer op keer de last van een ander op je schouders neemt en hoe dit steeds een loyaliteitsconflict oproept. Door op alles ja te zeggen, zeg je steeds ‘nee’ tegen jezelf, je plezier en je ontspanning. Het wordt je glashelder hoe je dat steeds weer doet.
Als het patroon helder is, kijken we met opstellingen naar de oorsprong hiervan. Wiens last ben jij als kind al gaan dragen en aan wie blijf je loyaal als je jezelf wegcijfert voor het geluk van de wereld?
Aan het eind van de avond:
- Heb je inzicht in je patroon van de last van anderen oppakken.
- Weet je hoe je jezelf wegcijfert of stil rebelleert.
- Ken je de invloed van de Masochistische Karakterstructuur op jouw leven.
Over Karakterstructuren
De Masochist
Deze avond sluit aan bij de Masochistische Karakterstructuur. Dit zijn de keiharde werkers die zichzelf oeverloos inzetten voor het geluk en welzijn van anderen. Het zijn de wereldverbeteraars, de hulpverleners en professionele redders. Het zijn fijne, geïnteresseerde mensen die je vaak het hemd van het lijf vragen en met je kunnen meereizen naar de zwaarte van leven.
Als je ze wat beter kent, ga je merken dat het nooit over hen gaat. In hun wens om het iedereen naar de zin te maken, vergeten ze structureel zichzelf. Als je hen om hulp vraagt, zeggen ze altijd ‘ja’, ook als ze eigenlijk geen zin hebben. Ze zijn een ster in de aandacht van hen afbuigen. Ze hebben vaak een enorme last op hun schouders en klagen daar (onbewust) over, zonder dat ze echt iets aan die last doen. Omdat ze veel bezig zijn met de zwaarte en het lijden in de wereld, vinden ze het zelf maar moeilijk om gelukkig of uitbundig te zijn. Hoe egoïstisch is het om gelukkig te zijn als zoveel mensen dat niet zijn?
Wat zijn Karakterstructuren?
Het gedragsmodel van de Karakterstructuren is ontwikkeld in de jaren ’30 door Wilhelm Reich, een psychotherapeut. In de decennia erna is het model doorontwikkeld door verschillende therapeuten, waaronder Alexander Lowen en Wiebe Veenbaas.
De laatste schreef in 2011 het boek “De Maskermaker” en startte de gelijknamige opleiding over de Karakterstructuren bij zijn instituut Phoenix Opleidingen. Hij liet de focus op lichaamsbouw wat los en plaatste de Karakterstructuren, die door hem ook maskers worden genoemd, meer in het perspectief van de ontwikkelingspsychologie en systemische invloeden.
De zes verschillende maskers vinden hun oorsprong in een bepaalde periode van onze vroege kindertijd. Ze hebben allemaal hun valkuilen en kwaliteiten. Meer informatie over de maskers vind je hier.
Praktisch
Wanneer?
Woensdagavond 25 september
Inloop: 19:15
Workshop: 19:30 – 22:00
Waar?
Feldenkraiscentrum Utrecht
1e Atjehstraat 2
3531 SK Utrecht
Kosten?
Normale vogel: € 25,-
Vroege vogel: € 22,50 (tot anderhalve week voor aanvang)
Prijzen zijn inc. btw en algemene voorwaarden zijn van toepassing.
Koop hier je Kaartje.
Wie?
De workshop wordt begeleid door Jori Velthoven. Er is plek voor max. 16 deelnemers.
Voer?
Wij zorgen voor thee, water en koekjes.
Vervoer?
Auto: Betaald parkeren nabij, gratis parkeren op 15 min lopen (Spinozaplantsoen).
OV: Diverse bussen vanaf Utrecht CS, naar Halte Hasebroekstraat.
Verder:
- We werken zonder schoenen, dus je kan sloffen/dikke sokken meenemen.
- Draag comfortabele kleren waarin je kan bewegen. Als je snel zweet is een extra shirt fijn.
Add Comment