Wantrouwen is zo slecht nog niet

In mijn kringen gaat het veel over vertrouwen en mijn tijdlijn staat er vol mee: Vertrouw op het universum, je gevoel, je lijf, op het lot of de sterren. Vanuit vertrouwen kunnen we rusten, stoppen met rennen en ons overgeven aan iets wat ‘groter’ is dan wij. Het is iets wat ik, als Psychopaat, eigenlijk pas de laatste jaren ben gaan ervaren: zonder vertrouwen is er geen ontspanning. Vertrouwen is van levensbelang!

Teveel vertrouwen

Tegelijkertijd gaat het mis als we één kant van een dualiteit (zoals vertrouwen vs. wantrouwen) teveel gaan waarderen. Om een paar uitwassen te noemen:

  • Op de bank blijven zitten tot het universum het voor je regelt.
  • Heilig vertrouwen in een corrupte goeroe of leraar.
  • In een destructieve relatie blijven zitten in het vertrouwen dat hij/zij veranderd.

In al deze gevallen wordt vertrouwen verheerlijkt en het (terechte) wantrouwen onder het tapijt geschoven.

Wantrouwen? Yes Please!

Ik ga dus op de barricade voor wantrouwen. Wantrouwen wordt vaak als iets vies gezien en toch helpt het ons dagelijks. Het voorkomt dat we misleid worden: Die rijke prins die zijn geld aan je heeft nagelaten, de energiemaatschappij aan de telefoon of de Jehova’s aan de deur. Het is ons wantrouwen wat ons behoedt voor allerlei dwaalsporen waarin we het belang van een ander dienen, vaak ten kosten van onszelf. Wantrouwen is dus een eigenschap die ons op ons eigen pad houdt. Super belangrijk!

Daarnaast zet wantrouwen ons aan tot handelen. Als je er niet op vertrouwt dat iemand anders het voor je regelt, ga je het zelf doen. Ik durf te beweren dat bijna alle succesvolle ondernemers (mede) gedreven worden door wantrouwen. Door hun gebrek aan vertrouwen in anderen, zorgen ze steeds weer voor hun eigen succes. Niemand kan ontkennen dat dit geen succesvolle formule is…

Iets met de waarheid en het midden

Zoals met alle dualiteiten ligt de wijsheid de ene keer bij vertrouwen en de andere keer bij wantrouwen. Het zijn twee op zichzelf staande kwaliteiten binnen hetzelfde spectrum. Het gaat dus over onderscheidingsvermogen, niet over goed of fout.

De Psychopaat

Het masker wat een ster is in wantrouwen en zijn eigen boontjes doppen is de Psychopaat. Het is masker van managers en leiders. Dit masker draagt zijn wantrouwen letterlijk als een schild. Hij laat niet snel iets aan iemand over. Hij verzet hierdoor bergen en heeft een enorme daadkracht. Als je niet vertrouwt, word je ook niet teleurgesteld.

Mensen met dit masker komen niet zo snel naar workshops en gaan maar weinig in therapie. Als ze over Karakterstructuren lezen zeggen ze meestal: ik herken me hier niet in. Ook hieruit spreekt het wantrouwen: Wie ben jij om mij te kunnen helpen? Wat kan jij wat ik zelf niet kan?

Er is vaak een ingrijpende gebeurtenis als overlijden, faillissement of andere diepe ellende nodig om ze echt naar zichzelf te laten kijken. Ze zullen het niet snel toegeven maar de positie van wantrouwen maakt ook dat ze altijd alleen staan en nooit eens kunnen leunen. Op een diepere laag zijn ze vaak eenzaam.

Juist niet zo’n Psychopaat?

Als je je hier juist helemaal níet in herkent en wel wat meer daadkracht en focus in je leven wilt, dan is onderzoek naar dit masker ook nuttig. Misschien mag je dit stuk in jezelf juist wel wat meer uitnodigen! Vriendjes worden met dit stuk van jezelf kan het verschil maken tussen alleen maar je dromen dromen of gaan staan en ze werkelijkheid laten worden.

Workshops

Ontmaskerd biedt een avond- en een dagworkshop over dit masker. De dagworkshop geef ik samen met Chris van der Weide, omdat haar signature-move wel zo goed in deze polariteit van vertrouwen en wantrouwen past, dat ze niet mag ontbreken. Ik denk ook dat ze als persoon een goed voorbeeld is van hoe je kanten van het spectrum kunt verenigen.

Geprikkeld? Check de agenda voor de datums. Wees welkom!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *