- Dit evenement is voorbij.
Over Versmelten & Autonomie
4 maart 2020 @ 19:30 - 22:00
Herken je:
- Dat je heel empathisch bent?
- Je makkelijk met anderen verbind?
- Je precies kan aanvoelen waar de ander uithangt?
- Dat mensen je fijn vinden om in de buurt te hebben?
En ook:
- Dat je vaak niet goed weet wat je zelf wilt?
- Moeilijk alleen kan zijn?
- Jezelf in relaties vaak kwijtraakt?
- Slecht tegen conflict en afgescheidenheid kan?
Hoewel je sociale capaciteiten en invoelendheid je grootste kracht zijn, komen ze met een prijs: een gebrekkig gevoel van autonomie. Je wordt geleefd door je omgeving, je grenzen voel je pas als ze mijlenver zijn overschreden en keuzes maken lijkt de hel op aarde. In het ‘bij de ander zijn’ verlies je keer op keer jezelf.
Wat gaan we doen?
Op deze avond onderzoek je je neiging tot versmelten ofwel symbiose. Hoe voelt het om helemaal bij de ander te zijn en wat gebeurt er als je de aandacht naar jezelf verplaatst? Je oefent met bij jezelf blijven en ontdekt iets over je eigen grenzen en autonomie.
Met kleine opstellingen onderzoek je de oorsprong van je symbiotische neiging. Met wie in je geschiedenis was je zó verbonden? En kan je diegene iets losser laten?
Aan het eind van de avond:
- Heb je een gevoel bij je eigen ruimte en grenzen.
- Weet je hoe je terug bij jezelf kan komen.
- Heb je inzicht in je beweging tussen jezelf & de ander
- Heb je zicht op het Symbiotisch masker in jouw leven.
Over Karakterstructuren
De Symbioot
Deze workshop sluit aan op de Symbiotische Karakterstructuur. Het zijn ware kameleons en allemansvrienden. Ze kunnen met iedereen overweg. Ze voelen perfect aan welk gedrag en visie welkom zijn in de omgeving waar ze zich op dat moment bevinden. Ze zijn erg geïnteresseerd en spreken je zelden tegen. Ze voelen je haarfijn aan en geven erkenning aan alles wat ze bij je waarnemen. Fijnere toehoorders kan je je bijna niet voorstellen.
Als je ze wat langer kent valt het op dat ze wat eigenheid missen. Ze vragen je het hemd van het lijf maar vertellen zelden iets over zichzelf. Ze waaien met alle winden mee en elke keer dat je ze de vraagt “wat wil jij?”, antwoorden ze met “beslis jij maar”. Doordat ze weinig geleerd hebben over de afscheiding tussen ‘ik’ en ‘de ander’, kunnen ze ook geen onderscheid maken tussen hun problemen en die van jou. Dit maakt ze soms bemoeizuchtig, betuttelend en dramatisch.
Wat zijn Karakterstructuren?
Het gedragsmodel van de Karakterstructuren is ontwikkeld in de jaren ’30 door Wilhelm Reich, een psychotherapeut. In de decennia erna is het model doorontwikkeld door verschillende therapeuten, waaronder Alexander Lowen en Wiebe Veenbaas.
De laatste schreef in 2011 het boek “De Maskermaker” en startte de gelijknamige opleiding over de Karakterstructuren bij zijn instituut Phoenix Opleidingen. Hij liet de focus op lichaamsbouw wat los en plaatste de Karakterstructuren, die door hem ook maskers worden genoemd, meer in het perspectief van de ontwikkelingspsychologie en systemische invloeden.
De zes verschillende maskers vinden hun oorsprong in een bepaalde periode van onze vroege kindertijd. Ze hebben allemaal hun valkuilen en kwaliteiten. Meer informatie over de maskers vind je hier.
Praktisch
Wanneer?
Woensdagavond 4 maart
Inloop: 19:15
Workshop: 19:30 – 22:00
Waar?
Feldenkraiscentrum Utrecht
1e Atjehstraat 2
3531 SK Utrecht
Kaartjes:
Normale vogel: € 25,-
Vroege vogel: € 22,50 (Tot anderhalve week voor aanvang)
Diverse Combi-kaartjes. (vier, vijf of zes avonden)
Prijzen zijn inc. btw en algemene voorwaarden zijn van toepassing.
Koop hier je Kaartje.
Wie?
De workshop wordt begeleid door Jori Velthoven. Er is plek voor max. 16 deelnemers.
Voer?
Wij zorgen voor thee, water en koekjes.
Vervoer?
Auto: Betaald parkeren nabij, gratis parkeren op 15 min lopen (Spinozaplantsoen).
OV: Diverse bussen vanaf Utrecht CS, naar Halte Hasebroekstraat.
Verder:
- We werken zonder schoenen, dus je kan sloffen/dikke sokken meenemen.
- Draag comfortabele kleren waarin je kan bewegen. Als je snel zweet is een extra shirt fijn.
Add Comment